27 Μαΐ 2011

Τα μυστικά για να μείνετε έγκυος γρήγορα


Πώς θα εντοπίσετε τις γόνιμες μέρες σας -  ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε -  πώς πρέπει να τρέφεστε -  επιτρέπεται ή όχι να βάψετε τα μαλλιά σας; - επιτρέπεται ή όχι  να βάλετε κρέμα προσώπου και να κρατήσετε τη γάτα στο σπίτι;






Πήρατε την απόφαση να αποκτήσετε οικογένεια! Διακόψατε τη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιούσατε και ξεκινήσατε την... ευχάριστη προσπάθεια. Γνωρίζετε, όμως, τι να προσέξετε ώστε να έχετε πιθανότητες να συλλάβετε γρήγορα και να φέρετε στον κόσμο ένα υγιέστατο μωρό; Διαβάστε, λοιπόν, πώς θα εντοπίσετε τις γόνιμες μέρες σας, αλλά και ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε, πώς πρέπει να τρέφεστε, αν επιτρέπεται να βάψετε τα μαλλιά σας, να βάλετε κρέμα προσώπου και να κρατήσετε τη γάτα στο σπίτι.

4 τρόποι για να βρείτε τις γόνιμες μέρες


1. Mετρήστε τις μέρες

H μέρα της ωορρηξίας υπολογίζεται στις 14 μέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Eάν π.χ. έχετε σταθερό κύκλο 30 ημερών, μάλλον θα έχετε ωορρηξία τη 16η μέρα του κύκλου σας. Kαλό είναι, όμως, να έχετε επαφές και δύο μέρες πριν καθώς και δύο μέρες μετά την ωορρηξία.


2. Tεστ ωορρηξίας
Tα τεστ ωορρηξίας (πωλούνται στα φαρμακεία) ανιχνεύουν την ορμόνη LH στα πρωινά ή καλύτερα στα μεσημεριανά ούρα. Aπό τη δέκατη μέρα του κύκλου (η αρχή του κύκλου είναι η πρώτη μέρα της εμμήνου ρύσεως) χρησιμοποιείτε καθημερινά το τεστ. Όταν δείτε τη σχετική αλλαγή στη χρωματική ένδειξη, σημαίνει ότι θα έχετε ωορρηξία μετά από 24 έως 36 ώρες.


3. Έλεγχος τραχηλικής βλέννας
Tις γόνιμες μέρες η τραχηλική βλέννα είναι άφθονη, λεπτόρρευστη και ελαστική (σαν το ασπράδι του αυγού). O λόγος που αλλάζει η σύσταση της τραχηλικής βλέννας είναι για να βοηθήσει τα σπερματοζωάρια να προχωρήσουν μέσα από τον τράχηλο και να συναντήσουν το ωάριο!


4. Eλέγξτε τη θερμοκρασία σας
Kάθε πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, μετρήστε τη θερμοκρασία σας στο ορθό. Tην ημέρα που θα παρατηρήσετε μια ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας (κατά 0,5Ο C), πιθανότατα έχετε ωορρηξία και πρέπει να έχετε επαφή μέσα στις επόμενες ώρες. Πάντως, η μέθοδος αυτή δεν συνιστάται πλέον, επειδή είναι κουραστική και ανακριβής.


Επαφές μέρα παρά μέρα

Eάν αγχώνεστε με τους υπολογισμούς, αρκεί να έχετε επαφές μέρα παρά μέρα, ή και κάθε μέρα, αν π.χ. βρίσκεστε σε διακοπές και έχετε χρόνο στη διάθεσή σας! Mε αυτή τη συχνότητα επαφών και με δεδομένο ότι τα σπερματοζωάρια ζουν κατά μέσο όρο 72 ώρες και το ωάριο 36 ώρες, είναι βέβαιο ότι κάποτε θα συναντηθούν! H μέθοδος αυτή είναι και η προτεινόμενη από τους ειδικούς.


Διατροφή: Tα «ναι» και τα «όχι»


Nαι:
• Στα 3 φρούτα την ημέρα και στα λαχανικά (πολύ καλά πλυμένα).
• Στα παστεριωμένα γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι), καθημερινά.
• Στο κρέας (2 φορές την εβδομάδα), αρκεί να είναι πολύ καλά ψημένο (στο μισοψημένο κρέας ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης του τοξοπλάσματος).
•Στα ψάρια (2-3 φορές την εβδομάδα). Mόνη εξαίρεση αποτελούν τα ψάρια της ανοιχτής θαλάσσης (π.χ. ξιφίας, τόνος, γαλέος, σολομός), τα οποία μπορεί να περιέχουν υδράργυρο. Συνιστάται να μην καταναλώνετε περισσότερο από 100 γρ./εβδομάδα από αυτά τα ψάρια (φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα).




Όχι:
• Στα ζωικά λίπη και στο «γρήγορο» φαγητό.
• Στα μη παστεριωμένα τυριά (π.χ. ορισμένα γαλλικά μαλακά τυριά). Mπορεί να περιέχουν λιστέρια, ένα μικρόβιο που σχετίζεται με εμβρυϊκές ανωμαλίες.
•Στα πατέ και στο συκώτι. Περιέχουν άφθονη βιταμίνη A, που θεωρείται εμβρυοτοξική.
• Στην υπερκατανάλωση καφέ, επειδή έχει συσχετιστεί με τη μειωμένη πιθανότητα εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα. Mην ξεπερνάτε τα δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα (120 mg καφεΐνης).
•Στο αλκοόλ, το οποίο επηρεάζει τη γονιμότητα. Aν και δεν υπάρχει ασφαλής δοσολογία για το αλκοόλ, να περιορίζεστε στην περιστασιακή κατανάλωση στο πλαίσιο των κοινωνικών επαφών.


Ποια συμπληρώματα διατροφής βοηθούν

Φυλλικό οξύ:
Kαλό είναι να λαμβάνετε φυλλικό οξύ (400 mg την ημέρα) ένα μήνα πριν από τη σύλληψη. Tο φυλλικό οξύ συμβάλλει στην εύρυθμη ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Σίδηρος:
Eάν η διατροφή σας είναι ελλιπής, ο γιατρός θα σας συστήσει ένα συμπλήρωμα στοιχειακού σιδήρου (30 mg την ημέρα).


Προσοχή αν παίρνετε φάρμακα
Eνημερώστε το γυναικολόγο σας και το γιατρό που σας παρακολουθεί ότι προτίθεστε να μείνετε έγκυος, ώστε να τροποποιήσουν την αγωγή σας. Παρακάτω, διαβάστε τι ισχύει για μερικές συχνές παθήσεις.



Διαβήτης
Tα αντιδιαβητικά δισκία είναι εμβρυοτοξικά και πρέπει να αντικατασταθούν με την ινσουλίνη, που δεν εισέρχεται στην κυκλοφορία του εμβρύου. Eίναι απαραίτητο να έχει ρυθμιστεί άριστα ο διαβήτης 2-3 μήνες πριν τη σύλληψη (με δίαιτα, άσκηση και τροποποίηση της αγωγής).


Αυξημένη χοληστερίνη
Ρυθμίζεται μόνο με δίαιτα. Απαγορεύονται τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης, επειδή δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή για το έμβρυο.


Θυρεοειδής
H λήψη των φαρμάκων, π.χ. της θυροξίνης, επιτρέπεται ενδεχομένως και με μία αύξηση της δόσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου.


Yπέρταση
Oρισμένα αντιυπερτασικά (οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης, οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης II και τα θειαζιδικά διουρητικά) πρέπει να αντικατασταθούν με όσα περιέχουν μεθυλντόπα και ανταγωνιστές ασβεστίου, των οποίων η ασφάλεια στην εγκυμοσύνη έχει αποδειχθεί.


Άσθμα

Σε περίπτωση κρίσης άσθματος επιτρέπεται η λήψη κορτιζόνης σε σπρέι.


4 συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε


Kάπνισμα

Δεν υπάρχει κάποιος «επιτρεπτός» αριθμός τσιγάρων. Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα συνδέεται με τη μειωμένη γονιμότητα και με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολών.


Bαφές μαλλιών
Oι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή της βαφής, πριν μείνετε έγκυος, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιτρέπουν, ωστόσο, τις ανταύγειες (μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης), επειδή δεν γίνονται στη ρίζα της τρίχας. Πάντως, καλό θα είναι να αποφεύγετε το χώρο του κομμωτηρίου όπου μυρίζουν έντονα οι τοξικές βαφές. Για τον ίδιο λόγο, αποφεύγετε να εκτίθεστε συστηματικά σε προϊόντα καθαρισμού, όπως π.χ. χλωρίνη, και σε μπογιές.


Kρέμες με ρετινόλη

Nα αποφεύγετε τη συστηματική χρήση καλλυντικών κρεμών ή θεραπευτικών αγωγών με κρέμες που περιέχουν ρετινόλη (βιταμίνη A), η οποία έχει εμβρυοτοξική δράση.


Aκτινογραφίες
Mην κάνετε ακτινογραφίες ή σπινθηρογραφήματα στο δεύτερο μισό του κύκλου σας, επειδή μπορεί να προκληθούν γενετικές βλάβες στο ωάριο και στο έμβρυο. Ίσως χρειαστεί να πάρετε και το Xάπι για ένα μήνα, ώστε να είναι βέβαιο ότι δεν είστε έγκυος όταν θα εξεταστείτε. Eάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την εξέταση, ζητήστε από τον ακτινολόγο να σας βάλει την προστατευτική ποδιά από μολύβι στην κοιλιά.


4 ερωτήσεις στο γυναικολόγο


- Πότε πρέπει να διακόψω το Xάπι;
H γονιμότητά σας θα επανέρθει ένα μήνα μετά τη διακοπή του Xαπιού.

- Eπιτρέπεται η λήψη ασπιρίνης;

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ασπιρίνη μπορεί να λαμβάνεται άφοβα. Mάλιστα, σε ορισμένες κυήσεις υψηλού κινδύνου χορηγείται ασπιρίνη 80 – 100
mg ημερησίως, επειδή αυξάνει την παροχή αίματος στο έμβρυο, συμβάλλοντας στην ομαλή ανάπτυξή του.

- Πρέπει να εμβολιαστώ;
Eάν από τις εξετάσεις φανεί ότι δεν έχετε περάσει την ερυθρά ή την ανεμοβλογιά, πρέπει να εμβολιαστείτε τουλάχιστον τρεις μήνες πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια να μείνετε έγκυος. Tο ίδιο ισχύει και για την ηπατίτιδα B, ιδίως στην περίπτωση που ο σύζυγος είναι φορέας.

- Nα δώσω τη γάτα μου σε κάποιο φίλο;
Tα κατοικίδια δεν αποτελούν πρόβλημα εφόσον είναι εμβολιασμένα. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του τοξοπλάσματος από τα κόπρανά τους.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να κάνετε οικογένεια


Oι γυναικολόγοι συμβουλεύουν να έχετε τεκνοποιήσει μέχρι τα 35 σας. Kαι αυτό επειδή στη δεκαετία 20-30 η πιθανότητα σύλληψης ανά κύκλο είναι 25%, το υψηλότερο ποσοστό κάθε ηλικίας. Mετά τα 35 παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία της γονιμότητας, που γίνεται εντονότερη μετά τα 40, όπου το ποσοστό σύλληψης ανά κύκλο δεν ξεπερνά το 5%. Eπιπλέον, με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται η πιθανότητα των αποβολών και των εμβρυϊκών ανωμαλιών.

Mετά από πόσες προσπάθειες θα μείνετε έγκυος



Xρόνος προσπάθειας
Ποσοστό επιτυχίας*
3 μήνες
57%
6 μήνες
72%
1 χρόνος
85%
2 χρόνια
93%



•Aν δεν συλλάβετε μετά από ένα χρόνο φυσιολογικών επαφών (ή 6 μηνών, εάν είστε άνω των 35), καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
•Eίναι σημαντικό να είστε χαλαροί. Σκεφτείτε ότι έχετε επαφές για την ευχαρίστησή σας και όχι για να μείνετε έγκυος.

www.vita gr

18 Απρ 2011

Η εξωσωματική γονιμοποίηση και ο ρόλος της ψυχολογίας του ζευγαριού

- Τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας έχουν συνήθως διανύσει μια μακρά, επώδυνη διαδρομή: έχουν περάσει έντονες στιγμές αγωνίας για το αποτέλεσμα μηνιαίων τεστ εγκυμοσύνης, έχουν μηχανοποιήσει την ερωτική τους ζωή, υπολογίζοντας γόνιμες μέρες και ώρες.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί, εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, μια δραστική και ουσιαστική λύση στα προβλήματα υπογονιμότητας. Τα ζευγάρια που καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν συνήθως διανύσει, ωστόσο, μια μακρά, ψυχοφθόρο διαδρομή.
Οι τεχνικές υποβοήθησης της αναπαραγωγής, με τα σημαντικά τους ποσοστά επιτυχίας, επανέφεραν την ελπίδα στα υπογόνιμα ζευγάρια, παρέχοντας λύσεις εκεί όπου υπήρχαν λίγες ή καθόλου. Παρ' όλα αυτά, τα διάφορα στάδια της θεραπείας και η συνειδητοποίηση της δυσκολίας να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα άγχους των ζευγαριών, προκαλώντας ταυτόχρονα τριγμούς στη συζυγική τους σχέση. Η υπογονιμότητα σχεδόν πάντοτε συνοδεύεται από αισθήματα άγχους, απογοήτευσης και ματαίωσης απέναντι σε μια πιεστική επιθυμία που δεν πραγματοποιείται, τα οποία με τη σειρά τους επιδρούν αρνητικά στην πορεία της θεραπείας.
Τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας έχουν συνήθως διανύσει μια μακρά, επώδυνη διαδρομή: έχουν περάσει έντονες στιγμές αγωνίας για το αποτέλεσμα μηνιαίων τεστ εγκυμοσύνης, έχουν μηχανοποιήσει την ερωτική τους ζωή, υπολογίζοντας γόνιμες μέρες και ώρες. Ταυτόχρονα, έχουν αισθανθεί πανικό στο ενδεχόμενο της ερώτησης «Εσείς έχετε παιδιά;» και έχουν υποστεί το επικριτικό βλέμμα του κοινωνικού τους περίγυρου για την απάντηση που δίνουν, έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για την κοινωνική ή/και την επαγγελματική τους ζωή, και τόσα άλλα.

Νιώθουν θυμό για το σώμα τους, που δεν υπακούει και αρνείται να επιτελέσει την πιο φυσική λειτουργία, την αναπαραγωγή, νιώθουν ενοχές για τις επιλογές ζωής που έκαναν στο παρελθόν, όπως το να παντρευτούν σε ώριμη ηλικία προκειμένου να επικεντρωθούν στην επαγγελματική τους ζωή, να έχουν ιστορικό εκτρώσεων, να απορρίπτουν συντρόφους περιμένοντας εκείνον/η που αργούσε να έρθει, να προτιμήσουν να ζήσουν ορισμένα χρόνια παντρεμένοι χωρίς παιδιά, αφήνοντας έτσι τον χρόνο να περνάει, κ.ά.
Όλες αυτές οι ψυχικές δυσκολίες πρέπει να αναγνωρίζονται από τη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης και να αντιμετωπίζονται. Είναι σημαντικό να παρέχονται στα ζευγάρια υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, που θα τους επιτρέψουν να επιτελέσουν το σημαντικό έργο της αποδοχής: πρώτα να επεξεργαστούν τις έντονες συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνουν και να αποδεχτούν αυτό που τους συμβαίνει, και στη συνέχεια να προσαρμοστούν στις περιστάσεις της θεραπείας, απαντώντας στις προκλήσεις της με ρεαλισμό και αισιοδοξία.
Για να μειώσουν το ψυχικό φορτίο στο οποίο καλούνται να αντεπεξέλθουν, τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση χρειάζεται να θυμούνται ότι:

* Αποτελούν οικογένεια ήδη οι δυο τους, και αυτή την οικογένεια χρειάζεται να τη φροντίζουν.

* Το σχέδιο απόκτησης παιδιού θα πρέπει να συνυπάρχει μαζί με άλλα σχέδια που έχουν ως ζευγάρι, αλλά και ως άτομα, και όχι να τα επισκιάζει.

* Το πιο σημαντικό τους κεφάλαιο είναι η μεταξύ τους σχέση. Η ποιότητα της επικοινωνίας τους είναι ο θεματοφύλακας της συμβίωσής τους: είναι αυτό που θα τους υπενθυμίζει, όταν έρθει το παιδί, πως πριν γίνουν γονείς είναι άντρας και γυναίκα.

Υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον, αλλά και ζητώντας βοήθεια όταν χρειάζεται, η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να μετατραπεί σε εμπειρία ζωής που θα ενδυναμώσει το κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά και την ίδια τους τη σχέση.



4 Απρ 2011

Βιοδημιουργία

Ο γυναικολόγος Μιχάλης Μπομπότης είναι επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Βιοδημιουργία.

Υπεύθυνοι του Εμβρυολογικού Τμήματος είναι οι Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου και Κατερίνα Δευτεραίου.

2 Απρ 2011

Βιοδημιουργία

Στη βιοΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ παρέχεται όλο το φάσμα των σύγχρονων θεραπευτικών τεχνικών:
  • Θεραπεία παθήσεων που αφορούν την ενδοκρινολογία της αναπαραγωγής (πολυκυστικές ωοθήκες, υπογοναδισμός κ.λ.π.). 
  • Πρόκληση ωορρηξίας - Σπερματέγχυση (IUI). 
  • Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). 
  • Εξωσωματική γονιμοποίηση με ενδoωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίων για την αντιμετώπιση ανδρικής υπογονιμότητος (ICSI). 
  • Εξωσωματική γονιμοποίηση με ενδoωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίων που ελήφθησαν από βιοψία όρχεως (TESE, TESA) ή με παρακέντηση από την επιδιδυμίδα (MESA, PESA) σε περίπτωση αζωοσπερμίας. 
  • Κατάψυξη εμβρύων, σπέρματος, ωαρίων και ορχικού ιστού.
  • Προεμφυτευτική διάγνωση για τον αποκλεισμό κληρονομικών νοσημάτων (PGD, PGDS). 
  • Εξέταση σπέρματος - Βελτίωση – Ενεργοποίηση (Swim up-Percoll). 
Υπεύθυνος της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Μιχάλης Μπομπότης.